Legyen az elvonókúra a gyógyulásunk része

A gyógyfürdő koncepciója szerintem nagyon érdekes. Emlékszem, mikor gyerek voltam, a gyógyfürdők világa egészen a mindennapjaim része volt. Nyaranta mindig elmentünk valamelyik alföldi fürdővárosba a nagyszüleimmel és fantasztikus élményeket szereztünk. Annak idején még nem értettem, hogy mi jó van abban, hogy valaki ezekben a forró vizes medencékben üldögél. Az én fő célom az volt, hogy az összes csúszdát kipróbáljam, amíg még az időm engedi.

Később aztán ez megváltozott. Most már mindent megadnék azért, hogy egy ilyen meleg vizes áztatóban tölthessek egy napot. Voltam is párszor azóta élmény fürdőben, de esküszöm, egyszer sem találtam olyan jó hőmérsékletűt, mint amilyenek azok voltak. A legrosszabb dolog egyébként, ami visszatart az egésztől, az az emberek mennyisége. Ezekben a medencékben tényleg épphogy van egy kis hely és nehéz úgy relaxálni, ha egy bácsi liheg éppen a nyakadba.

Az ilyen apró problémák mellett azonban mostanában komoly dolgokkal is szembe kellett néznem. Az egyik barátom már régóta küzdött az alkoholizmussal, és úgy tűnt, hogy egyedül nem fog kijutni belőle. Segíteni akartam neki, bár ilyenkor ez szinte lehetetlen. Mégis valahogyan rátaláltam a Felépülök nevű oldalra, ami végre el tudott indítani egy egyenes úton. A keresőbe egyébként csak azt a kulcsszót írtam, hogy elvonókúra, és őket adta ki elsőnek. Mivel ez a téma elég kényes, ezért örültem, hogy nem kellett sokáig tekernem valami megoldásért.

Mikor rákattintottam az elvonókúra kiírásra és megláttam, hogy miként néz ki az oldal, azt éreztem, hogy valami nagyon nagy teher emelődött le a vállamról. Durva volt a barátom alkoholizmusának súlyát idáig egyedül cipelni, a Felépülök azonban egy olyan helynek tűnt, ahol valódi, szakmai segítséget fog kapni. A legfontosabb azonban nekem rögtön az volt, hogy milyen emberektől fogja megkapni ezt a segítséget.

Az országunkban szerintem általánosan van egy kétség és negatív megítélés az olyan emberek iránt, akik pszichés bajokban segítenek. Nem mondom, hogy nem érteném, hogy ez miben gyökerezik, mivel nekem is volt pár rossz élményem pszichológusokkal. Ettől függetlenül, úgy érzem, hogy a Felépülök oldala egy teljesen más megközelítést használ, amivel szerintem sok embert meg tudnak nyerni.

Ez pedig az, hogy az itteni szakemberek nem félistenek, hanem ugyanolyan esendő emberek, mint mi. A Felépülök csapatában rengeteg olyan ember van, aki korábban ugyanúgy alkoholizmussal küzdött. Viszont kemény munka és küzdelem árán sikerült kimenekülniük ebből az ördögi körből. Most pedig a saját tudásukat és tapasztalatukat szeretnék átadni nekünk. Ez egy nagyon nemes cél és hihetetlen volt elolvasni a történeteiket.

Az elvonókúra kapcsán is sok információt lehet találni, ami nagyon megnyugtatott. Hiszen azon kívül, hogy nehéz dolog beismerni az embernek a függőségét, még az is ott van, hogy ismeretlen emberekkel fog elmenni egy ismeretlen helyre. A Felépülök oldala azonban nem hagyott semmi helyet üresen, amit a paranoid képzeletünk töltött volna be helyettük.

Nagyon örültem ennek az egésznek és mikor megmutattam a barátomnak a Felépülök oldalát, hasonló véleménnyel volt róla, mint én. Felhívtuk őket és megkérdeztük, hogy mikor lenne a legközelebbi elvonókúra időpontja. Rögtön le is foglaltuk, a barátom pedig új emberként érkezett vissza. Az élete persze nem változott meg rögtön, de kapott pár eszközt, amivel segíteni tudott magán. Emellett pedig már azt is tudta, hogy nincsen egyedül.

Vélemény, hozzászólás?